11 September 2012

Buat Header Guna Pixrl

adam hakimi | 02:38 | |
heyy, hari ni afrina nak teach korang macammana nak buat header. ok, afrina jarang guna photoshop. tak reti sangat. hehe. insyallah satu hari nanti afrina pandai jugak buat header guna photoshop. hihi. ok, straight to the point k.

1. First, pergi link ni.

2. Korang kene ubah height , korang tukar 300 atau 400 je. lepastu tick yanag ade tulisan transparent tu.
    lepastu tekan ok. (tak jelas lagi ? tengok gambar kat bawah)



3. Lepatu, dia akan keluar background yang kotak kotak kan? ok, pergi tekan Layer -> Open image as    
    layer. Then, korang pilih lah gambar yang korang nak. *pastikan gambar tu transparent tau.


4. lepastu nak alihkan gambar tu, korang cari simbol dekat atas ni dekat tool sebelah kiri.


5. Nak letak perkataan? ok, cari gambar di atas dekat tool sebelah kiri.

6. Akan keluar box kan? tulis lah ape yang korang nak. then, tukar size dengan colour.

7. Lepastu tekan File -> Save. Then tukar kepada PNG. kalau tak faham, tengok gambar di bawah :


8. lepastu tekan Ok! Dah siap !

Lepastu pergi photobucket, upload lah header korang yang dah siap tu. yang belum sign up tu, korang sign up lah dulu ye. then dah siap sepenuhnya ! *dancing*


P/S : yang gambar tu, korang boleh ambik dekat link ni.

ok, harap korang faham ^^v . haha. 

Hasilnya :


http://i1072.photobucket.com/albums/w376/Afrina_Nisya/header.png


Copyright © 2012 | Kisahafrina.blogspot.com | All Righted Reserve