01 August 2012

Timbang Berat Blog

adam hakimi | 23:03 | |

Hye, eh assalamualaikum. Hari ni Afrina buat tutorial, dah lame kan Afrina tak buat tuto?
rasa rindu lah pulak :) hihi. ok, harini nak buat cara timbag blog. manelah tahukan korang punya blog terlalu berat dan banyak sangat widget. ok, sekarang jom mula !

1. First, korang pergi link ini -> http://www.iwebtool.com/speed_test

2. Second, korang pergi tekan yang ada anak panah yang warna biru tu, :
*tengok cara di bawah.

3. Dekat kotak kosong tu, korang isi link blog korang yang comel cun melecun tu :)

4. Then, tekan Check.

5. Lepastu, keluar lah bende alah ni :

Tengok, blog afrina tak ada lah berat mane pun, kalau korang nak ringankan blog, korang kene buang widget widget yang tak ada faedah. contoh widget yang penting : shoutbox ke ape ke. Tak kisah lah ape ape pun, janji widget tu berguna untuk korang. K, itu je tutorial nye. senangkan ?

thanks korang sudi baca entry yang merapu ni. Tekan bawah ni please :
Link- sini !
- sini !
- sini !
- sini !
- sini !
- sini !


Copyright © 2012 | Kisahafrina.blogspot.com | All Righted Reserve