24 March 2012

Cara guna Blogskin

adam hakimi | 02:00 | |

hye , adik-adik , kakak-kakak dan abang-abang yang diluar sane tu ? kamu semua tengah buat ape ? hari ni afrina penat sangat , baru lepas merentas desa lah kate kan ? -,- . ok , kali ni afrina nak buat tutorial pasal BLOGSKIN . yang ni , kali kedua afrina buat tuto *bangga . mesti korang nak tahukan ape itu blogskin ?


ini lah blogskin . ini just contoh je ye :)

1. ok first korang pegi LINK ini ye :) dah habis tekan link tu , korang pilih lah blog yang sesuai sikit . 


2. lepastu ,  korang cuba tekan Priview it, takut takut blog tu eror ke, dah bukak? ok, lepastu korang tekan back dan tekan Blogger Main  seperti gambar di atas. dah siap ? belum lagi ! :)


3. lepas korang tekan BLOGGER MAIN tu , korang akan nampak code yg banyak-banyak tu . nthen copy la . sudah copy ? okay . good !

4. korang gi ke blog (Dashboard) . Design --> Edit HTML --> Revert to Classic Template
akan terkeluar note , nthen korang tekan la . 


5. dah siap ? belum lagi la . *lamenya . nthen korang padam semua code kat dalam kotak tu . lepastu , kene buat ape ? ha ! korang copy balik code-code yang banyak tu . dah paste kan? yang terakhir sekali , korang tekan PRIVIEW dulu , kot-kot tersalah copy ke ? dan korang tekan SAVE TEMPLATE CHANGES .

ok dah siap ! SELAMAT MENCUBA :'D

P/S : kalau korang nak tukar shoutbox , korang boleh tanye afrina . jangan segan-segan ye ! :) byebye . assalamualaikum semua . 


Copyright © 2012 | Kisahafrina.blogspot.com | All Righted Reserve